Jajecznica Magdy Gessler. Te dodatki sprawiają, że smakuje wybornie
Jajecznicę z pomidorami albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli należysz do pierwszej grupy, nie masz się nad czym zastanawiać. Jeśli jesteś w drugiej grupie – spróbuj zrobić jajecznicę Magdy Gessler. Ma składzie nie tylko pomidorki koktajlowe, a prostym przepisem na to śniadaniowe danie restauratorka podzieliła się ze swoimi fanami w mediach społecznościowych.
Sycąca jajecznica z pomidorami dla zabieganych
„Nie jest dietetycznie, ale po Magdowemu” – skomentowała Gessler na krótkim filmiku, zajadając się porcją takiej jajecznicy. Danie rzeczywiście ma sporo kalorii – dość powiedzieć, że tylko jedno smażone jajko ma blisko 150 kalorii, a tu mamy ich trzy sztuki. Jajecznicę z pomidorami restauratorka nazywa też jajecznicą dla zabieganych, bo jak podkreśliła, jej przygotowanie zajmie nie więcej, niż 15 minut.
Jajecznica Magdy Gessler – co dodać oprócz pomidorów?
Porcja jajecznicy Magdy Gessler to trzy jajka, pomidorki koktajlowe, masło, szczypiorek i koperek. Ale restauratorka do pomidorków dorzuca jeszcze łyżkę passaty pomidorowej i to rzeczywiście podkręca smak całego dania. Magda Gessler zwraca uwagę, że najlepiej, jeśli będzie to domowa passata, a jeśli takiej nie masz, postaw na kupną passatę dobrej jakości.
Magda Gessler zdradza też pewien prosty trik: radzi, aby podczas podsmażania pomidorów na maśle rozgnieść tylko część z nich. "Pomidorki, które pozostaną nierozgniecione, będą przyjemnie pękać w ustach" – podkreśliła.
Przepis: Jajecznica z pomidorami Magdy Gessler
Prosty pomysł na szybkie i pożywne śniadanie według znanej restauratorki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 550
Składniki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 jajka
- łyżeczka masła
- łyżka passaty pomidorowej
- szczypiorek
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie jajecznicyPomidory koktajlowe obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej masło, następnie podsmaż pomidorki i tylko niektóre z nich delikatnie rozgnieć. Dodaj łyżkę passaty pomidorowej. Po chwili smażenia dodaj jajka. Całość posyp szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem według uznania.
- Serwowanie daniaJajecznicę przełóż na talerz, dodaj posiekany koperek i dwa świeże pomidorki koktajlowe. Podawaj od razu.
Jak robi jajecznicę Magda Gessler?
Cały przepis i jego przygotowanie można zobaczyć na krótkiej rolce z opisem, które Magda Gessler opublikowała w swoich mediach społecznościowych. Restauratorka regularnie dzieli się swoimi przepisami na proste i sprawdzone dania. Jajecznica z pomidorami jest jednym z nich.